Gluhweinrecept in de lente

17 maart 2018

He getsie wat was het koud. Ik liep zojuist snel even naar de vuilnisbak buiten maar keerde mij direct weer om. Eerst een vest aan, brrrrrrr.

We wilden geen winter meer maar lente!

Maar we konden willen wat we wilden, de snijdende wind was onverbiddelijk. Ook in de Alpen heerste Koning Winter nog volop. Zonder die snijdend koude wind en met een zonnetje erbij, waardoor het heel wat aangenamer aanvoelde dan in Nederland.

Dagelijks werden nog enthousiast de latten ondergebonden en suisde men in sierlijke beweging of in volle vaart de rijkelijk met sneeuw gevulde pistes af. Wat een geweldig winterseizoen was het, volop sneeuw en kou met kwalitatief zeer goede pistes. En weer werd er sneeuw en kou verwacht het hield niet op.

7 zomerse dagen in maart

Of we wilden of niet, de 7 zomerse dagen in maart lieten nog even op zich wachten en wat kan je het beste doen om de kou te verdrijven? Juist. Een heerlijk zelf gebrouwen glühwein. Dus voor de dagen waarop de winter maar blijft aanhouden; Hier heb ik een recept voor een heerlijke glühwein, met en zonder alcohol.

Uiteraard alleen maar voor de liefhebber;)

Glühwein met alcohol
Voor 4 glazen

Een fles rode wijn van een goedkoop huismerk (zonde om een dure open te trekken;)
1 citroen
1 sinaasappel
4 kruidnagels
2 steranijs
1 tot 2 flinke eetlepels honing, naar smaak

Snijd de sinaasappel en de citroen ieder in 4 stukken
Steek de kruidnagels in de Citrus stukjes
Doe alle ingrediënten, behalve de honing, in een pan en verwarm
Let op dat het niet gaat koken! Dan vervliegt de alcohol en dat willen we niet ;)
Laat minimaal een half uur verhitten, dus NIET koken.
Voeg als laatste de honing toe naar smaak
Zeef de wijn en schenk uit in kommen of mokken

Glühwein zonder alcohol
Zonder alcohol
Voor 5 glazen

1 pak druivensap
300 ml water
2 steranijs
1 sinaasappel
1 citroen
6 kruidnagels
Eventueel nog bij zoeten met honing

Snijd de sinaasappel en de citroen ieder in 4 stukken
Steek de kruidnagels in de Citrus stukjes
Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook
Laat het op laag vuur een half uur pruttelen
Zeef de wijn en schenk uit

Sla je handen om de warme kom en geniet!

Met liefs van Gerda Manon


Gluhwein-handen-warmen-luxe-chalets-oostenrijk-jpg