Gluhweinrecept in de lente

 
17 maart 2018
He getsie wat is het koud. Ik liep zojuist snel even naar de vuilnisbak buiten maar keerde mij direct weer om. Eerst een vest aan, brrrrrrr.

We willen geen winter meer we willen de lente!

We kunnen willen wat we willen, de snijdende wind is onverbiddelijk. Ook  in de Alpen heerst Koning Winter nog volop. Dan wel zonder die snijdend koude wind en met een zonnetje erbij, waardoor het heel wat aangenamer aanvoelt dan in nederland.
Dagelijks worden enthousiast de latten ondergebonden en suist men in sierlijke beweging of alleen maar in volle vaart de rijke met sneeuw gevulde pistes af. Wat een geweldig winterseizoen is het, volop sneeuw en kou met kwalitatief zeer goede pistes. Het Pinzgautall is behoudens de zuidhellingen nog steeds wit en men kan nog steeds skiënd en rodelend naar het dorp. En weer wordt er sneeuw en kou verwacht aankomende week, het houdt niet op.  

7 zomerse dagen in maart

Of we willen of niet, de 7 zomerse dagen in maart laten nog even op zich wachten en wat kan je doen om de kou toch te verdrijven? Juist. Een heerlijk zelfgebrouwen gluhwein. Dus of je je nou in Oostenrijk bevindt of in Nederland: Hier heb ik een recept voor een heerlijke gluhwein, met en zonder alcohol.
Uiteraart alleen maar voor de liefhebber;)

Gluhwein met alcohol

Voor 4 glazen

Een fles rode wijn van een goedkoop huismerk (zonde om een dure open te trekken;) 
1 citroen
1 sinaasappel
4 kruidnagels
2 steranijs
1 tot 2 flinke eetlepels honing, naar smaak 

Snijd de sinaasappel en de citroen ieder in 4 stukken
Steek de kruidnagels in de citrus stukjes
Doe alle ingrediënten, behalve de honing, in een pan en verwarm
Let op dat het niet gaat koken! Dan vervliegt de alcohol en dat willen we niet ;)
Laat minimaal een half uur verhitten, dus NIET koken.
Voeg als laatste de honing toe naar smaak
Zeef de wijn en schenk uit in kommen of mokken

Gluhwein zonder alcohol

Zonder alcohol
Voor 5 glazen 

1 pak druivensap 
300 ml water
2 steranijs
1 sinaasappel
1 citroen
6 kruidnagels
Eventueel nog bijzoeten met honing 

Snijd de sinaasappel en de citroen ieder in 4 stukken
Steek de kruidnagels in de citrus stukjes
Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook
Laat het op laag vuur een half uur pruttelen
Zeef de wijn en schenk uit  

Sla nu je handen om de warme kom en geniet! 
Gluhwein-handen-warmen-luxe-chalets-oostenrijk-.jpg