Oostenrijk en zijn koeien

We kennen waarschijnlijk allemaal de reclame wel van dat yoghurtje,  welke gegeten wordt op een bankje in een rustieke alm, waarin de koeien een plagerig duwtje komen geven. Wie in Oostenrijk wandelt, weet hoe dicht dit komt bij de werkelijkheid.

Je komt de koeien in Oostenrijk in de zomer overal tegen op de wandelpaden en zelfs met de auto moet je regelmatig stoppen op de slingerende passen omdat de koeien zich daar begeven.

Zodra de lente de weiden met bloemen overdekt, brengen de boeren hun koeien weer naar de weiden tot hoog in de bergen. In Mittersill eten wij regelmatig bij de Taverne waar de boer zijn 'gelukkige' koetjes heeft vertroeteld op zijn weide tot op het bord.

Oostenrijkers zijn maar wat trots op hun biologische producten en hun ‘stressvrije’ koetjes.

Oostenrijk, het meest biologische land ter wereld.

In Oostenrijk is maar liefst 20 procent van de landbouw 'biologisch' en tegelijkertijd bereikt het daarmee het hoogste percentage ter wereld. Een gemiddelde rundveehouder boert ook nog eens in het klein; en houdt niet meer dan 25 dieren, en dat is relatief weinig.

Toch zijn de boeren in Oostenrijk welvarender dan de doorsnee bevolking. Hoe dit kan? Subsidie. Het inkomen van de Oostenrijkse boeren bestaat voor 70 procent uit subsidie en zonder dit zou het niet te doen zijn.  

Discussies

Net als in andere landen zijn ook in Oostenrijk heftige discussies gaande over de manieren waarop subsidies worden verkregen. En bestaan ook in Oostenrijk, net als in andere landen, twijfels over hoe biologisch de bio-producten nou eigenlijk zijn. Veelal heeft dit te maken met dat er niet geproduceerd wordt naar vraag en aanbod, maar naar de hoogte van subsidies en premies.

Ondanks deze feiten, is onze persoonlijke ervaring dat men in Oostenrijk veel bewuster omgaat met producten en gezondheid. Er zijn veel E-nummers verboden die in Nederland zijn toegestaan, en op iedere verpakking en product hanteert men 'gezondheid'-codes. Gelukkig daalt het aantal boeren in Oostenrijk veel minder snel dan in Nederland. En ach, als de subsidies de boeren kan helpen hun liefde voor de boerderij in stand te houden dan kunnen wij tenminste blijven genieten van de grazende koeien op de zomeralm.

Met liefs van Gerda Manon


Alles over het prachtige Familie Vakantiehuis Brammetje

avakantiehuisbrammetjeherfstwandeling_1jpg